TRI9TY

14. Juni 2024

Sådan redder du en nødlidende virksomhed - 4 vigtige skridt

Hjælp en nødlidende virksomhed med interim CEO, interim CFO, interim COO, interim CMO

Det er svært at være optimistisk, når din virksomhed er ved at gå konkurs. Men vi ved, hvordan man redder en nødlidende virksomhed. Du har næsten altid en vej ud, hvis du handler hurtigt og beslutsomt. Vi har kigget på de mest almindelige årsager til virksomheders konkurs, nedbrudt strategierne for en virksomhed i krise og vil her dele vores trin-for-trin handlingsplan for virksomheder der kæmper for at overleve.

Skab en køreplan

Det handler om et makro-mikro syn. Lav en grundig og ærlig SWOT-analyse, der ser på alle virksomhedens styrker, svagheder, muligheder og trusler. Udvikl derefter en turnaround forretningsplan, der besvarer disse spørgsmål:

  • Hvad er udfordringerne og de potentielle løsninger?
  • Hvad er arbejdsgangen og arbejdsbyrden i hver afdeling?
  • Hvordan kan du prioritere trinnene for at nå dine løsninger?
  • Hvad er omkostningerne ved hvert trin?

Hvert svar bør inkludere en betydelig mængde detaljer for at skabe et klart billede af, hvad der skal til.

Mange virksomhedsejere tror, at det blot at opretholde et regneark med et budget er nok til at holde dem ude af problemer, men intet kunne være længere fra sandheden. I disse situationer skal du evaluere alle områder af din virksomhed, se på hvad dine konkurrenter gør og evaluere dine produkter eller tjenesteydelser og den værdi, du tilbyder dine kunder. Det er ekstremt vigtigt at gå ud over blot et regneark og ind i detaljerne.

Nødlidende virksomhed og hjælp fra en interim manager

Skær i omkostningerne

“Cash is king”. Især når en virksomhed står over for svære tider. Ugentlige udgiftsrapporter er nok i normale tider, men når det er en nødlidende virksomhed, er det et must at lave en daglig likviditetsrapport.

Det er også vigtigt at godkende enhver betaling på forhånd og indsamle tilgodehavender så hurtigt som muligt. Om nødvendigt så juster din prissætning og tilbyd en kontantrabat for hurtigere betaling. Ja, du vil tage et lille slag, men det er typisk billigere — og hurtigere — end en kassekredit eller et lån.

Når du har taget hånd om de penge, der kommer ind i virksomheden, skal du fokusere på de penge, der går ud. Det betyder at evaluere alle forpligtelser fra leverandør omkostninger til nye produkter, herunder:

  • Udskyd eller reducer leverandørbetalinger. Forvent noget negativ feedback, men du skal samtidig vide, at det er muligt at udarbejde en betalingsplan, som begge parter kan leve med. Overvej endvidere at skifte til lavere omkostningsleverandører for essentielle tjenester og forsyninger.
  • Gennemgå lageret og udfas ethvert produkt, der har været urentabelt. Analyser dine produkter i forhold til omkostninger til produktion, levering, salgs- og markedsføringsstrategier. Ethvert produkt, der ikke tjener penge, skal lægges på hylden, i det mindste på den korte bane.
  • Afsked ikke-kritisk personale. Så svært som det kan være, er det kritisk at lave de hårde, men nødvendige skift. Behold kun medarbejdere, der skaber indtægter eller som har et alsidigt sæt af færdigheder og har know-how nok til at kunne udfylde de huller, der skabes ved personalereduktionen. Vær ærlig og direkte overfor dit personale, bed om deres støtte og husk på, at følelser kan løbe højt. I denne hårde tid kan det være yderst nyttigt at danne et rådgivende udvalg, der kan guide ejere gennem turnarounden.

Kommuniker transparent

Vær ærlig overfor alle dine interessenter, fra medarbejdere til kunder, leverandører, skattemyndigheder og bankfolk.

Dette kan være svært at gøre af forskellige årsager, men at sluge din stolthed og have svære samtaler med udenforstående er afgørende for en vellykket turnaround. Ingen kan lide at blive overrasket, og kunder vil normalt samarbejde, hvis du holder dem velinformerede.

At dyrke et støttenetværk er et af de vigtigste skridt i at opretholde nøgleforhold i vanskelige tider. Vi anbefaler at informere kunder og leverandører om situationen og din handlingsplan for at rette op. Det betyder sandsynligvis at udarbejde udvidede betalingsbetingelser for nye ordrer eller muligvis finde nye leverandører, der måske tilbyder bedre vilkår, da de ikke er indblandet i dine nuværende likviditetsproblemer.

Selv hvis de foretager en kreditvurdering og beder dig om at forudbetale, kan det stadig være bedre for din likviditet end at arbejde med dine nuværende leverandører, som måske beder om kontant betaling ved levering samt betaling for din tidligere gæld.

Når det kommer til bankfolk, er en ærlig samtale et must. Skitser udfordringerne samt din køreplan for en turnaround, hvilket kan inkludere at bede dem om at omstrukturere din kredit. Vær selvsikker og beroligende, og vær specifik med din anmodning om assistance. Banken har også noget på spil, så de vil med stor sandsynlighed samarbejde, hvis du er åben og ærlig overfor dem.

Få den hjælp, du har brug for

Dette er formentligt ukendt farvand. Der er dog mange dygtige rådgivere til rådighed og som kan hjælpe og gøre en stor forskel. Mange af disse er selv virksomhedsejere, så de forstår entreprenørskabets følelser. Endnu vigtigere; de er erfarne ledere, hvoraf mange har reddet andre virksomheder fra konkurs.

Uanset om din virksomhed er lille, en startup eller kæmpende mellemstor virksomhed, er der en midlertidig leder klar til at træde ind og hjælpe.

Vi har vi mødt et hav af ledere med stor erfaring i virksomheds turnarounds. Fra interim CFO’s (Chief Financial Officers) med mange års virksomhedsfinansieringsviden til interim CEO’s (Chief Executive Officers), der har ført fallerede virksomheder til succesfulde forretninger, til interim COO’s (Chief Operating Officers), der forstår, hvordan man lancerer nye produkter i markedet, mens man arbejder med leverandører for at reducere omkostninger og forbedre kvaliteten. Der er også en top-leder klar til at hjælpe din virksomhed tilbage til rentabilitet.

Interim Management er et af vores kernearbejdsområder hos TRI9TY.

Hvem er vi?

TRI9TY er en konsulentvirksomhed, der hjælper selskaber med omstilling, vækst eller ved fravær af ledelse. Vi er eksperter i ledelse, salg, strategi, HR, startups, økonomi, markedsføring, coaching, fast ejendom m.m.

Fremtid kommer af sig selv - fremskridt gør ikke...